13 Haziran 2012 Çarşamba

Hard diski olmayan bilgisayar

Apple'ın pazartesi günkü açıklamalarını tam olarak sindirmek zaman alıyor. Ben de kaçırmışım, meşhur MacWorld dergisi de yeni uyanmış, Apple MacBook serisinde hard diski olmayan, kayıtları sadece SSD disklere veya buluta yapan bir bilgisayar çıkarıyor. Bu bi hayli şeyi değiştirecek gibi duruyor.

1 yorum:

  1. apple'ın başarısı sanırım bu. yani yeni olmayan birşeyi yeniymiş, devrimmiş gibi göstermek. madde madde bakarsak.
    - ssd zaten bilgisayarlarda yaygın
    - ssd, hızlı, mekanik parçasız (özellikle mobil bilgisayarlarda bozulması daha zor), az tüketimli (pil sorunları göz önünde olmalı)
    henüz yayılmamış olmasının sebebi tam güvenilir olmaması ve bir işletim sistemine sahip bilgisayarın ihtiyacını karşılayacak en az 180gb'lik bir ssd'nin çok pahalı olmasıydı. şimdi fiyatlar düştü ve güvenilirlik arttı. doğal olarak pek çok insan böyle bilgisayarlara yöneldi, hatta ben 1 yaşındaki laptop'umdan HDD'yi söküp SSD taktım. Neticede aynı şey, bir drive var, ufak değil, 300gb ve üstü ve herşey eskisi gibi, sadece daha hızlı, az tüketimli ve daha az mekanik. ama birşeyleri değiştiren birşey arıyorsanız google'ın chromebook'una bakın. içinde işletim sistemi yok, sadece browser var ve herşey GERÇEKTEN cloud üzerinde. programlar (applicationlar) vesaire herşeye accountunuz üzerinden ulaşıyor, kullanıyor ve orada bırakıyorsunuz. birkaç senedir pek çok erken adapte olan insan tarafından kullanılan, internetin/bilgisayarın geleceğini sorgulayan bir sistem. Apple da iCloud'la bunu görüp, ekosistemi içerisinde bunu karlı olduğu anda adapte etti. Evet, bilgisayar endüstrisi, yani PC dünyası, gerçek rekabet olana kadar yapılabilecek şeyleri bile yapmaktan imtina edip, her ürününden maksimum süre para kazanmaya bakıyor, apple da bu boş alanı kullanıyor. Yani ticari olan, pazara hazır ve tekrarı bol ve karlı olan alanda top koşturuyor. İlerleme ise serbest alanlarda oluşuyor. Kilitli sistemlerin içerisinde değil. bir açıdan apple karlı bir muhafazakar sistemi, açık kaynaklar ise progressive bir sistemi andırıyor. Son olarak size konu üzerine bir Umberto Eco okuması. İlginç gelebilir. http://www.themodernword.com/eco/eco_mac_vs_pc.html

    YanıtlaSil