6 Ağustos 2014 Çarşamba

Ve Rosetta kuyruklu yıldızı yakaladı

Avrupa Uzay Ajansı ESA'nın tam 10 yıllık projesi bu. 2004'te uzaya Rosetta adlı bir uzay aracını gönderdiler, amaçları 67P/Churyumov-Gerasimenko adı verilen ve yukarıda fotoğrafını gördüğünüz kuyruklu yıldızı yakalamak ve sonra da mümkün olursa üzerine iniş yapmaktı. Ve nihayet o gün geldi, Rosetta kendi taşını buldu.
Şimdi ESA'nın bilimcileri, 67P'nin kütlesini, kütle çekim kuvvetini vs hesaplıyor. Bu hesaplar hassasiyetle yapıldıktan sonra belki bu yılın sonlarına doğru uzay aracı 67P'ye iniş yapacak.
Güneş sistemimizde kuyruklu yıldızlara sıklıkla rastlanıyor. Bunların bazılarını dünyadan çıplak gözle de izleyebiliyoruz. Genellikle kuyruklu yıldızlar herhangi bir yıldız sistemine bağlanmamış, dolayısıyla çok geniş yörüngelerde seyahat eden, seyahat ederken de bir güneşe yaklaşırsa kütlesini (bazen tamamen) kaybeden, bazen de uzay tozları vs ile kütle kazanan yapılar.
Şimdi, insanlık için bir ilk yaşanıyor: İlk kez bir kuyruklu yıldızın fotoğrafı bu kadar yakından çekildi; yani yukarıda gördüğünüz resim tarihi bir ilerleme. Bunu kuyruklu yıldızı hangi elementlerin oluşturduğuna ve onun muhtemel tarihine ilişkin buluşlar izleyecek.
Ne kadar çok şey yazsam az aslında; çünkü burada ESA'nın geliştirdiği ve son birkaç gündür karmaşık manevralarla kuyruklu yıldızın yanına kadar getirdiği Rosetta isimli uzay aracı da son derece önemli.
Ama bakın bu konu Türkiye'de gündeme bile gelmeyecek; son on yıldır gelmediği gibi, Rosetta'nın hazırlıklarının yapıldığı 90'lı yıllarda gelmediği gibi.
Biz daha akıllıyız ve daha önemli konuları kendi aramızda tartışıyoruz; kuyruklu yıldızlara yakından bakmak istemek gibi fantezi ve önemsiz konuları da Avrupalılara, Amerikalılara bırakıyoruz.
Tabii ki biz haklıyız; onlarsa pek akıllı değil...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder