11 Temmuz 2012 Çarşamba

Acil serviste para ödemeyin...

Sağlık Bakanlığı, salı günü Hürriyet'te çıkan yazım üzerine duyarlık gösterdi; bir açıklama yaparak hem benim bilgi eksiklerimi giderdi hem de yazıda adı geçmediği halde anlatılan hastane için soruşturma başlatıldığını duyurdu.
Önce en temel bilgi eksiğimi söyleyeyim; bence çoğu kişi de ya bunu bilmiyor ya da unutuyor: Türkiye'de bütün hastanelerde, özel veya devlet veya üniversite hastenesi fark etmiyor, bütün hastanelerde acil servis hizmetleri ve yoğun bakın ücretsiz.
Ancak burada bir gri alan var: Hasta diyelim kolunda yaralanma ve travmaya bağlı bir kesikle acil servise giriyor. Sağlıkçılar hemen ilgileniyor, yara temizleniyor, üstü bandajlanıyor ve doktor çağırılıyor.
Doktor geliyor, hem röntgen istiyor hem de yaranın dikilmesi gerektiğini söylüyor.
Acaba hangi anda acil servis hizmeti sona erip poliklinik hizmeti başlıyor?
Acaba en baştaki yara temizleme ve üstünü bandajla örtme mi acil servis hizmeti, yoksa yaranın dikilmesi, kırık olmadığından emin olunması mı?
Özel hastanelerin bu gri alanı kullandıkları ve ücretlendirme yaptıkları biliniyor.
Bir örmek daha vereyim: Travmaya bağlı olmayan şiddetli burun kanamasıyla bir hasta acil servise geldi. Kanamanın durdurulması, tampon konması vs acil servis hizmeti. Ama kanamanın asıl sebebinin tedavisi (ki uzun süreli ama hastanede yatmayı gerektirmeyen bir tedavi de olabilir bu, bir çeşit ameliyat da) artık acil servis hizmeti değil.
İşte bu gri alanların, acil servis hizmetinin nerede bitip poliklinik hizmetinin nerede başladığının netleştirilmesi hepimiz için önemli.
Bir başka boyutu daha var: Hastanelerimizin, yine özel, devlet veya üniversite farkı gözetmeksizin söylüyorum, acil sevislerine yapılan başvuruların ezici çoğunluğu gerçekte acil olmayan durumlardan oluşuyor. Yani, bir anlamda acil servislerin bedava olması halinin vatandaş tarafından bilerek veya bilmeyerek istismar edilmesi de söz konusu.
Burada da gri alanlar var.
Kendi adıma Amerika'da bir özel hastanede gördüğüm şeyi söyleyeyim, belki bizde de benzer bir uygulama yapılır.
Hastanenin acil servisinde ve doğum katında, acil doğum için gelen hiçbir hastanın (sigortası yok diye) geri çevrilemeyeceğinin yasa olduğu kocaman bir tabela olarak ve herkesin görebileceği bir yerde yazılıydı.
Bizde de acil servislerin girişinde görülür bir yere acil servis hizmetlerinin ücretsiz olduğu mutlaka yazılmalı.

1 yorum:

  1. Ben geçenlerde şöyle hissettim bir özel hastanede.
    Acildeki ücretsiz uygulamadan yırtmak için poliklinik hizmeti, yaygınlaştırılmış. Gece kızımı götürdük, normalde olsa eskiden acilde bakılırdı, bizi polikliniğimiz acık hastaneye buyrun dediler

    YanıtlaSil