4 Ocak 2013 Cuma

Kavrayışımızın sınırlarını zorlayan bir deney

Sabah beri çok heyecanlıyım ve nereden anlatmaya başlayacağımı bilmiyorum. Heyecanımın sebebi, dün akşam geç saatlerde gördüğüm bir haber. 
Almanya'da fizikçiler, mutlak sıfırın altına inmeyi, yani eksi sıcaklıklara inmeyi başarmıştı. Bu, ışık hızının aşılması gibi bir şey. 
Çünkü, taa 1800'lerde Lord Kelvin, kendi adıyla anılan derecelendirmeyi yaptı ve 0 Kelvin, doğada olabilecek en düşük sıcaklık olarak belirlendi. Bu da Celcius olarak ölçüyorsak, - 273.15 derece. Çoğumuz lise fizik derslerinden de hatırlıyor olabiliriz: 'Mutlak sıfır' adı da verilen 0 K'de atomlar, parçacıklar neredeyse hareketsiz hale geliyorlar, çünkü bütün enerjilerini kaybetmiş oluyorlar.
Kelvin derecelendirmesinde bir üst sınır yok; yani atomlar çok ama çok sıcak olabilirler, bu onların üzerinde çok enerji olması anlamına gelir. Ama eğer enerji sıfırsa, sıcaklık da 0 K demektir. Teori bunu söyler. Bugüne kadar pratik de bunu söylüyordu zaten.
Ama gelin görün ki, Almanya'daki Ludwig Maximillian Üniversitesi'nden Ulrich Schneider, bir grup potasyum atomunu 0 K'nin altına indirmeyi başardı ve onları gözledi.
Bu deney, fizkte sınırların nl da yıkılmakta oduğunu göstermesi bakımından çok önemli. Tabii, deneyin sonuçlarpek çok yeni fırsat da yaratıyor. Bu konuyla ilgili sabah okuduğum iki haberi paylaşmak istiyorum. Birincisi MSNBC'nin bence saygın bilim blogundan, diğeri ise doğrudan ünlü bilim dergisi Nature'dan alıntı yapan Scientific American'dan.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder