14 Haziran 2013 Cuma

Bugünkü yazım: Esas orantısız güç

Polisin barışçıl göstericilere uyguladığı aşırı ve orantısız gücü küçümsüyor değilim. Dört kişi öldü, binlerce insan yaralandı. Ama bu orantızı güce sebep olan bir başka orantısız güç var: İktidarın muhalefete karşı kullandığı orantısız güç bu. Nerede minicik bir muhalefet kırıntısı çıksa iktidar sanki dünyalar başına yıkılıyormuş gibi davranıyor ve bütün gücüyle o kırıntının üzerine gidiyor. Böyle olunca da muhalefet birikemiyor, büyüyemiyor.

1 yorum:

  1. Merhaba Sayın Berkan
    yazılarınızı internetin çeşitli kaynaklarından takip ediyorum. Çoğuna da katıldığımı söylemeliyim.
    Ben de muhalefetsizlik çekenlerdenim. Şimdi tam zamanı olduğunu düşündüğüm bir uygulama ile bu duruma bir son verilebileceğine inanıyorum.
    Malumunuz siyasi partilerde genel başkan ve yakın çevresi delege adaylarını seçer, delegeler de genel başkanı seçer. Sonra genel başkan hem milletvekili adaylarını hem belediye başkan adaylarını seçer. Biz de seçmen olarak aslında bu seçme işlemlerinin dışında kalırız. Oy kullandığımız halde seçime katıldığımız söylenemez.
    Bu gün bir siyasi partimiz şöyle bir karar alsa zamanın ruhuna çok uygun bir hamle yapmış olur; Delege sistemi ortadan kaldırılmalı. Genel başkan adaylarını parti üyeleri belirlemeli ve adaylar arasından yine partiye üye olan hwerkesin oyuy ile başkan seçilmeli. Günümüzde gelişmiş teknolojiler sayesinde doğrudan demokrasiyi parti çapında uygulamak mümkün. örneğin parmak izi tanıyıcı bilgisayarlardan oy kullanılabilir.
    Aynı şekilde milletvekili adayları ve sıralaması için de üyelerin tümümnün kullanacağı oylar belirleyici olmalı. Bu sayede hiç olmazsa parti içi demokrasi sağlanır.

    YanıtlaSil