9 Nisan 2014 Çarşamba

Digitürk maç yayınını paylaşacak

Meğer Rekabet Kurulu taa 11 Ekim 2013'te süper lig yayınları konusunda Digitürk'le ilgili çok önemli bir karar almış. Bu kararı da 31 Mart 2014'te Resmi Gazetede ancak yayınlanabilmiş.
Kararın tam metnini meraklısı buradan okuyabilir, ben kendi anladığım kadarıyla bir özet yapayım:
Türkiye Futbol Federasyonu, Digitürk'ün yayın sözleşmesini 2015-16 ve 2016-17 sezonlarını kapsayacak şekilde ihalesiz bir biçimde uzattı.
Bu uzatma Rekabet Kurulu'na şikayet edilince de kurul anlatacağım kararını aldı. Karara göre Rekabet Kurulu daha önce aynı konuda aldığı kararlara göndermede bulunuyor ve bir anlamda bu konudaki bütün kararlarını bu son kararda birleştiriyor.
Burada önemli olan, Digitürk'e, 'Sen maçları tek başına yayınlarsan rekabeti bozmuş olursun' denmesi. Digitürk'ten maç yayınlarını 'makul' ve 'piyasa şartlarına uygulanabilir' bir bedel karşılığında başka platformlara da kiralaması veya satması isteniyor.
Burada 'başka platform'lardan kasıt aslında iki şirket: D-Smart ve Telekom. (Aslında Turkcell TV gibi başka alternatifler de var ama kurul kararında bu iki şirketin adı özellikle anılıyor.)
Digitürk savunmasında Türk Telekom'la TiviBu üzerinden alt lisanslama yapılması konusunda görüştüklerini ve ilerleme sağladıklarını ama D-Smart ile bir yere varamadıklarını söylüyor.
Rekabet Kurulu bu savunmaya karşılık, Digitürk'e söz konusu alt lisanslama işlerini yapması ve futbol maçlarının Digitürk dışı platformlardan da yayınlanmasını sağlaması için 2015-16 sezonunun başına kadar zaman veriyor.
Kısacası, 2015-16 sezonundan itibaren Süper Lig seyretmek için Digitürk'e abone olmak gerekmeyecek; çünkü lig maçlarını başka şifreli kanallar da yayınlayacak.
Kaldı iki yıl.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder