7 Mayıs 2014 Çarşamba

Böyle kaç tane lise öğrencisi biliyorsunuz?

Yıl 1975. Bugünün meşhur astrofizikçisi Neil deGrasse Tyson, New York'un Bronx ilçesinde liseyi bitirmek üzere ve daha o zamandan karar vermiş, astronomi okumak istiyor.
Bunun için mektup yazıp tavsiye istediği ve bu arada kendini anlattığı fizikçilerden biri de, daha o zamanlar çok ünlü ve önemli bir astronom olan Carl Sagan.
Carl Sagan
Ve 17 yaşındaki Tyson'a mektubu
Sagan, Tyson'un mektubundan çok etkileniyor ve ona cevap yazıyor. Cevabında da, hangi üniversiteye gidip astronomi okuyacağına henüz karar verememiş olan Neil deGrasse Tyson'u kendi çalıştığı Cornell Üniversitesi'nin Ithaca'daki kampusune davet ediyor, hatta ona o sırada uzaya fırlatılmış olan Viking uzay aracından gelen devasa boyutlardaki veriyi birlikte incelemeye çağırıyor. Bir lise son sınıf öğrencisini!
Daha da ilginci, Neil deGrasse-Tyson kısa süre sonra Sagan'a cevap yazıyor, 'Ben Harvard'a gitmeye karar verdim çünkü onların astronomi departmanı daha büyük' diyor.
O Carl Sagan'ın efsanevi belgeseli Cosmos'u Türkiye'de de hepimiz seyrettik, şimdi aradan 25 yıl geçtikten sonra Cosmos bir kes daha yapıldı ve onu da Neil deGrasse-Tyson sunuyor!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder