23 Nisan 2014 Çarşamba

Amerikan Yüksek Mahkemesi Aereo Davasında tarafları dinledi

Evet, Amerika'da televizyonculuğun kaderini değiştirme potansiyeline sahip bir dava olan Aereo davası Yüksek Mahkeme'de görüldü. Yargıçlar tarafların argümanlarını dinledi; önümüzdeki haftalarda kararlarını verecekler.
Davanın önemi Aereo'nun teknolojisinde. Bu şirket, normal TV yayınlarını cep telefonları, tabletler ve bilgisayarlardan ücretsiz izlenmesini sağlıyor. TV şirketleri, 'Bu hizmet bedava olmaz, bize re-transmisyon parası vermelisin' diyor.
Oysa aynı TV şirketleri yayınları kablodan dağıtılırken veya uydu platformlarından yayınlanırken kendileri o platformlara 're-transmisyon' parası veriyor.
Aereo, 'Bir anten taksanız bedava olan bir yayına neden para vereyim' diyerek kendini savunuyor. Bu savunmasıyla New York'taki bir mahkemede davasını kazandı ama TV şirketleri konuyu Yüksek Mahkemeye kadar taşıdı.
Bizde de benzer bir durum var aslında. Evimizdeki antenden bedavaya seyredebileceğimiz yayınlar için mesela Digitürk'e dünyanın parasını veriyoruz.
Amerika'daki davanın sonucu bizi de etkiler mi? Biraz zor ama yine de ilgiyle izliyorum.
Burada davayla ilgili üç haber var; bizi The New York Times'dan, diğeri bağımsız gazetecilik/medya izleme sitesi Poynter'den, sonuncusu Mashable'dan.
Bir de yorum, The New York Times'dan. Size özellikle Mashable'daki haberi tavsiye ederim, meseleyi güzel anlatıyor çünkü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder