15 Ekim 2014 Çarşamba

Onyıllar boyu sürecek kaosa hazır mısınız?

Bugünkü Hürriyet'te çıkan yazımı burada da paylaşıyorum.
***

Kendilerine 'Irak-Şam İslam Devleti' (IŞİD) veya sadece 'İslam Devleti' (İD) adını veren, Batılılarca hala 'örgüt' denilerek küçümsenen yapıya karşı Amerika önderliğinde oluşan koalisyonun büyük bir başarısızlığa doğru gittiği ortada.
IŞİD'in hakim olduğu coğrafyaya baktığınızda, bu grubun savaşçılarının aynı anda üç-dört cephede birden saldırı savaşı yürütmekte olduğunu göz önüne aldığınızda, IŞİD denetimindeki coğrafyada bir 'halk'ın yaşadığını akıldan çıkarmadığınızda, bu yapının oradan kolay kolay sökülüp atılamayacağını da görüyorsunuz.
IŞİD'i 'çağdışı', 'barbar', 'vandal', 'insanlık suçlusu' gibi sıfatlarla tanımlayabilirsiniz; bunları söylemek yanlış olmaz. İlan ettikleri 'Halifelik'in bayrağı altında tarihte örneği olmayan bir 'İslami yönetim' sürdürüyorlar. Genç kadınları seks kölesi yaparak, kelle keserek, binlerce insanı toplu halde infaz ederek, okulları kapatarak vs.
Bütün bu barbarlıklar herkesin gözü önünde yaşanan, saklanamaz şeyler ve bu sebeple IŞİD'i lanetlemek, IŞİD'in hakim olduğu coğrafyada gerçek manada bir direnişle ve hatta muhalefetle karşılaşmadığını görmemize engel olmamalı. Bütün kötülükleri bir yana IŞİD belki de hakimi olduğu coğrafyanın içinden çıkan 'organik' bir oluşum.
Tam da bu sebeple 'IŞİD'le mücadele' denen şey, sadece askeri mücadele olamaz. Nasıl Afganistan'da Taliban'a karşı verilen askeri mücadele hiçbir zaman tam olarak kazanılamadı ve bugün Taliban Afganistan'da halen en önemli güçse, IŞİD de benzer bir yolda ilerliyor.
Yine tam bu sebeple; IŞİD'i önce 'degrade' edecek, yani seyreltecek sonra da yok edecek strateji öncelikle siyasi strateji olmak zorunda. Askeri strateji ve yöntemler ancak bu siyasi hedefe varmayı kolaylaştıracaksa kullanılabilir.
Amerika önderliğindeki koalisyonun bırakın bir siyasi stratejiyi askeri stratejisi bile yok. Tek yapılan havadan bomba yağdırmak ve yerde de Irak'ta düzenli ordu ile peşmergenin; Suriye'de ise artık neredeyse silinmiş durumdaki Özgür Suriye Ordusu'nun IŞİD'i geri püskürtmesini ümit etmek.
Irak'ta Amerikan eğitimli ordu henüz IŞİD'e karşı bir ilerleme sağlayamadı, Suriye'de ise ÖSO daha eğitilecek, sonra donatılacak, sonra da savaş alanına sürülecek... Ölme eşeğim ölme...
Amerika ve müttefiklerinin siyasi stratejisi yok; peki bölge ülkelerinin veya Irak'ta Bağdat yönetimiyle Kürt bölgesel yönetiminin, Suriye'de rejimin, (hala var mı bilemediğimiz) Suriye Ulusal Konseyi'nin, Kobani direnişini başarıyla yürüten PYD'nin IŞİD'e karşı ve bütün bölgeyi kapsayan ortak bir siyasi stratejisi var mı?
Hayır yok.
Maalesef IŞİD'le ilgili olarak manzara, 'Her koyun kendi bacağından asılır' manzarası. İşte bu sebeple, Türkiye'nin bütün Güney sınırı boyunca belki de onyıllarca sürecek bir kaos dönemine girmiş bulunuyoruz.
Geçmişe, eski statüye dönmek mümkün olmadığına göre, geleceğimizi bu kaos biçimleyecek.

Hazır mıyız?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder