21 Kasım 2015 Cumartesi

'Kırmızı cıva' efsanesinin muhteşem dönüşü...


Hürriyet'in web sitesinde yayımlanan bu fotoğrafta Haziran 2015'te Sarp sınır kapısında üç Gürcü vatandaşında yakalanan materyal gözüküyor.

Anlaşılıyor ki her şey 2013 yılının Eylül ayında başlamış. O ay, Kayseri'de, Organize Suçlar ve Kaçakçılık şubesi polisleri, Malatya yolunda bir aracı durduruyor ve arama yapıyor.
Araçta roket başlığına benzeyen bir cisim bulunuyor ve bu cismin içinde de bir sıvı var, kırmızı renkli.
Kayseri polisi belli ki bir ihbar üzerine o aracı durdurmuş ve durdurmazdan önce orada bir şey bulacağını da biliyor, o yüzden yerel gazeteciler de orada. Nitekim şüpheli araç ve onda 'birşeyler' bulunduğuna dair haberler fotoğraflarıyla Hürriyet dahil pek çok gazetede yayımlanıyor o günlerde.
Ama 'atlatma' haber 25 Eylül 2013 günü Yeni Şafakgazetesinde ve Cihan Haber Ajansı'nın bülteninde yayınlanıyor. Büyük ihtimalle Cihan'ın görüntülü haberini bazı televizyonlar da yayınlıyor.
Habere göre, Kayseri polisi araçta bulduğu materyali Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na göndermişti ve TAEK de bu materyal için 'kırmızı civa' demişti.

Hitler'in gizli silahı

Tam burada duralım ve 'Yahu nedir bu kırmızı civa' diye düşünenlere iki satır bilgi iletelim.
'Kırmızı civa' efsanevi bir madde. Bir iddiaya göre çok kuvvetli bir patlayıcı, o yüzden Sovyetler Birliği tarafından nötron bombasının tetikleyicisi olmak üzere üretildi. Bir başka iddiaya göre sadece patlayıcı değil cinsel gücü arttırmaktan kellerde saç çıkarmaya kadar her işi yapıyor.
Bu efsane dünya çapında bir efsane. İlk olarak 80'lerin sonlarında Sovyet gazetesi Pravda'da 'kırmızı civa'dan söz edildiğine inanılıyor, ama o günden beri bu materyalin ünü almış yürümüş durumda.
Yalnız sorun şu ki onu kimse görmemiş; bilim dünyası da varlığını reddediyor, hatta gülüyor.
Ama gülmeyenler de var. Mesela 2009 yılında internet aracılığıyla bir 'bilgi' yayılıyor. Buna göre 1950-65 yılları arasında üretilmiş Grunding marka televizyonların tüplerinde 'kırmızı civa' olduğu söylentisi dünya çapında etki yaratıyor. Türkiye'de de HaberTürk gazetesinin Konya'dan verdiği habere göre vatandaş antikacılara vs hücum etmiş o yılların üretimi televizyon arıyor. Türkiye'deki söylentiye göre 'kırmızı civa' taa zamanında Hitler tarafından icat edilmiş gizli bir silahtı ve Almanlar onu televizyon tüplerine saklamıştı.
Yine 2009'da Suudi Arabistan'da insanlar 40'lı 50'li yılların yapımı Singer marka dikiş makinelerine hücum ettiler. Sebep aynıydı, o makinalarda da Hitler'in gizlediği 'kırmızı civa' vardı.
Tabii bu hücumların sebebi, 'kırmızı civa'nın kilosunun 300 bin dolarla 1.8 milyon dolar arasında ettiğine dair inançtı.

IŞİD'li komutan resimleri görünce

Başa dönelim; Kayseri'deki baskına...
YeniŞafak gazetesi Kayseri polisinin bir otomobilde ele geçirdiği 'roket başlığına benzeyen' şeyin fotoğrafını da yayınladı. Gazeteye göre bu başlığın içindeki madde 'kırmızı civa çıkmıştı.'
Dedim ya baskının haberi gazetelerde çıktı, hatta baskında yakalanan maddenin 'kırmızı civa' olduğu söylendi diye, bu haberi belki siz duymadınız ve konuyla ilgilenmediniz bile ama Suriye'de IŞİD saflarında çarpışan 'Timsah' lakaplı bir komutan konuyla ilgilendi.
IŞİD 'kırmızı cıva'yı elde etmek ve onunla patlayıcı yapmak, koca şehirleri yerle bir edip içindekileri öldürmek istiyordu. 'Timsah' o güne kadar IŞİD dahil Suriye'deki pek çok grup adına kaçakçılık yapmış, cep telefonundan canlı kediye kadar pek çok şeyi daha çok da Türkiye'den getirmiş olan Ebu Ömer'e görev verdi, 'Git bana kırmızı civa bul.'
The New York Times gazetesindenC.J. Chivers'ın Şanlıurfa'da bulup konuştuğu Ebu Ömer, IŞİD'ın 'kırmızı civa' için 4 milyon dolara kadar parayı ödemeye hzır olduğunu ama materyali temin edemediğini söylüyor.
Ona göre Haziran ayında Sarp sınır kapısında yakalanan 'kırmızı civa' aslında ona geliyordu. 20 Haziran 2015'te saat 01.03 itibarıyla Hürriyet'in web sitesinde yayınlanan habere göre, Sarp'ta Gürcü uyruklu üç kişi Türkiye'ye 50 gram 'kırmızı civa' ve 1 kilodan fazla 'sezyum' sokmaya çalışırken yakalanmış ve tutuklanmıştı. (Sezyum da çok bulunan bir şey değil ama pek pahalı da sayılmaz, fiyatı 10 dolar/gram civarında.)

'Kırmızı civa' nerede? Dağa kaçtı...

Ebu Ömer, Türkiye'deki aracısının daha sonra Ankara'da 'kırmızı civa' bulduğunu ama tam değiş tokuş olacakken polisin baskın yaptığını, materyale de el koyduğunu anlatıyor.
Peki aracıya ne olmuştu? O da İsveç'e kaçmıştı...
Su nerde? İnek içti. İnek nerde? Dağa kaçtı. Dağ nerde? Yandı bitti kül oldu.
Gördüğünüz gibi hala daha 'kırmızı civa'yı gören yok ama söylentisi bol. Baksanıza IŞİD bile bunca parayı gözden çıkartıp bu materyali aradığına göre, varlığına ve yaratacağı mucizelere de inanılıyor demek.
Bazı efsaneler bitmiyor... 'Kırmızı civa' efsanesi de bitecek gibi durmuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder