10 Ocak 2017 Salı

Anayasaya 338 evet oyu ne anlama geliyor?

Türkiye'nin yönetim sistemini değiştiren Anayasa değişikliği teklifi Meclis'te görüşülmeye başlandı.
Pazartesi günü, teklifin tümü üzerinde görüşmeler yapıldı, en sonunda da oylamaya geçildi. Oylamada teklifin maddelerine geçilmesi 338 evet oyu ile kabul edildi.
Anayasanın 175. maddesi anayasanın nasıl değiştirileceğini kurala bağlıyor. Bu maddeye göre anayasa değişikliği önerilerinin kabul edilebilmesi için Meclis'in üye tam sayısının en az 5'te 3'ünü oluşturan milletvekillerinin 'kabul' oyu vermesi gerekiyor.
Halen üye tam sayımız 550 olduğuna göre, 5'te 3 sınırı 330'a tekabül ediyor. Yani 338 kabul oyuyla ilk oylamada gereken minimum kabul sınırı aşıldı.

Esas önemlisi ikinci tur oylamalar

Aşıldı ama bu ilk oylama aslında en kritik ve en önemli oylama değil. Bu evet oylarıyla teklifin maddelerine geçilmesi kabul edildi sadece. Esas önemli olan maddeler için yapılacak oylamalar.
Meclis İç Tüzüğünün 93 ve 94. maddelerine göre Anayasa değişikliği teklifleri Meclis'te iki kez görüşülüp oylanıyor. Birinci tur görüşmeler ve oylamalar başladı işte. Ama bu turda bazı maddeler 330 alamasa bile o maddeler reddedilmiş sayılmayacak iç tüzüğe göre, esas önemli oylama ikinci turda.
Bu noktada, anayasa değişikliğini destekleyen blokun 338 oyunun gerekli alt sınırı geçmekle birlikte kritik eşiğe de çok yakın olduğuna dikkat etmek gerekiyor. O bakımdan, pazartesi geceyarısı yapılan bu ilk oylama çok kritik olmasa da özellikle Ak Parti ve MHP grup yönetimleri açısından çok önemliydi.

Ak Parti'nin bilinen 3 firesi var

Ak Parti'nin Meclis'te 316, MHP'nin ise 39 milletvekili var. Ak Partili Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın sağlık sorunu sebebiyle hastanede olması, Ak Parti'yi bir eksik bırakıyor. Pazartesi günkü oylamada Meclis'i Ak Parti Adıyaman milletvekili Ahmet Aydın yönetti ve dolayısıyla o da oy kullanamadı. Gazete haberlerine göre Ak Parti'den bir milletvekili de mazereti sebebiyle oylamaya katılmadı. Yani pazartesi günü Ak Parti mevcudu 316 değil 313'tü.

En son oylama en kritik oylama

Eğer Ak Parti hiç fire vermediyse, yani 313 milletvekilinin tamamı oylamada kabul oyu verdiyse, 338 oya MHP'den gelen katkı 25 kabul oyu. Yani 39 milletvekilinden 14'ü teklife kabul oyu vermemiş.
Elbette aslında Ak Parti'den de kabul oyu vermemeyi tercih etmiş milletvekilleri olabilir, bu durumda MHP'nin fireleri azalabilir ama durum değişmiyor: Görece önemsiz olan bu oylamada toplamda 355 milletvekili olan blokta kayıplar var.
Tekrar başa döneyim. Aslında sonucu açısından tayin edici olan oylamalar ikinci turda yapılacak olan oylamalar. Bu oylamalarda 330'un altına düşen maddeler kabul edilmemiş sayılıyor ve tekliften çıkarılıyor. Bir de en sonda teklifin tümü üzerinde bir oylama yapılıyor, burada da 330'un altına düşülürse teklifin tamamı reddedilmiş oluyor.
Pazartesi geceyarısı alınan 338 oyun Ak Parti ve MHP yönetimlerini alarme ettiğini tahmin etmek zor değil. O ilk oylamada bile bazı olağanüstü tedbirler alındı, milletvekillerinin red manasına gelen kırmızı pulları parti yönetimine teslim etmesi, hatta kabine girmeden göstere göstere oy vermesi gibi uygulamalar yapıldı. Bu uygulamaların ikinci turda çok daha işi sıkı tutarak yapılacağını tahmin etmek zor değil.

Gerçekçi tahminle Meclis'in en az 20 iş gününün Anayasa tartışmaları ve oylamalarıyla geçeceğini öngörebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder